Çiğ Gıda Pişmiş Gıdadan Daha Sağlıklı Mı?

0

İnsanlar genelde yiyeceklerin lezzetine lezzet katmak amaçlı yiyeceği şeyleri pişirirler. Ancak bazen lezzet verse de o besinden alacağımız vitamin pişirildiğinde kayboluyor.

Pişirme işlemi enzimleri yok eder mi? :

Vücudumuz yediğimiz gıdaları vücudumuzun kabul edebileceği boyutlara kadar enzimler yardımı ile parçalar. Bu işlem yediğimiz yiyeceklerin daha kolay bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur. Yediğimiz yiyeceklerde de bu enzimlerden vardır ve bunlar da sindirime yardımcı olurlar. Enzimler genel olarak ısıya karşı hassaslardır hatta birçok enzim 47 dereceye ve daha üst sıcaklılarda geri dönülmeyecek boyutlarda bozulma yaşarlar ve kullanılmaz hale gelirler.

Çiğ gıda savunucularının temel dayanak noktaları da budur. Pişirme esnasında yiyecekteki enzimler kaybolduğu için bu enzimleri vücudumuz üretmek zorunda kalıyor. Bu durum vücudumuzun gereğinden fazla çalışmasına neden olur. Buna dayalı olarak insanlar da yoğun stres altında kalabiliyorlar ve hatta insanların enzim eksikliği yaşadığını dahi savunuyorlar. Tabi bu iddiayı destekleyen bilimsel materyal bulunmamaktadır.

Pişirme İşleminde Vitaminler Kaybolur mu?

Suda çözülen bazı vitaminler kaynatma esnasında kolayca yiyecekten kopabilirler. Bu kayıp oranı yaklaşık olarak %50 ile %60 arasındadır.

Bazı vitaminler ise pişirme esnasında kaybolurlar A vitamini gibi. Ancak yağda eriyen vitaminler bu durumdan etkilenme ihtimali nerden baksanız 0’dır.

En çok kayıp yaşanan yöntem ise kaynatma yöntemidir.

Pişmiş Yiyecekleri Yenmesi Ve Sindirmesi Kolay mıdır? :

Sindirimde ilk basamak ağızdır. Bir besin ilk önce ağızda çiğnenerek mideye yollanır. Yanlış ve eksi çiğnenmiş yiyecekler midede sindirimi zorlaşacağı için şişkinlik ve gaz yapar. Yiyecekleri pişirme esnasında yiyeceklerde bulunan hücre çeperleri kırılarak çiğnenmesi ve sindirilmesini kolaylaştırır. Eğer pişirmeden çiğ yerseniz bu sizin büyük miktarda enerji sarf etmeniz ile sonlanır.

Pişirmek Yiyeceklerdeki Zararlı Mikro Organizmayı Öldürür mü? :

Meyve ve sebze gibi gıdalar çiğ olarak tüketilebilirler bu şekilde onlarda bulunan vitaminlerde kaybolmamış olacaktır. Et, balık, yumurta, süt gibi gıdalar çiğ hallerinde yoğun bakteri taşıdıkları için genelde çiğ halde tüketilirse hastalanma ile sonuçlanabilir. Bundan dolayı bu tür gıdalar pişirilerek tüketilmesi öneriliyor. Çoğu bakterinin maksimum dayanabileceği sıcaklık 65 derecedir.

Peki, Hangi Gıdayı Nasıl Tüketmeliyiz?

Çiğ olarak tüketilmesi önerilen yiyecekler:

-Brokoli: Brokoli kanserle mücadelede oldukça yararlı bir besindir. Özellikle çiğ hali pişirilmişinden 3 kat daha faydalıdır.
-Lahana: Eğer lahanayı pişirirseniz içinde bulunan mirosinaz enzimini yok eder. Bu enzim kanser oluşumunu engelleyen çok önemli bir enzimdir o yüzden pişirmeden tüketmenizi tavsiye ederiz. Ancak kısa süre pişirebilirsiniz.
-Soğan: Çiğ soğan kalp hastalıklarının oluşmasını engeller.
-Sarımsak: Çiğ sarımsakta bulunan kükürt bileşenleri kanser ile mücadelede oldukça etkilidir. Pişirmek bu etkiyi yok eder.

Pişirilmiş Olarak Tüketilmesi Önerilen Yiyecekler:

-Kuşkonmaz
-Mantar
-Ispanak
-Domates
-Havuç
-Baklagiller
-Et, balık ve kümes hayvanları

Genel kültür açısından baktığımızda da bu yiyecekleri pişirilerek yenildiğini birçok kez göreceksiniz. Bu yiyecekleri pişirerek yediğimiz zaman içindeki bakterileri öldürdüğü ve sindirimi kolaylaştırdığı için daha sağlıklıdır.

Bir yanıt yazın