Rusya BM’ye Suriye Ateşkeş Teklifi ile gitti

0

Perşembe günü iki hafta süren görüşmeler sonrasında Rusya Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’ne, Doğu Ghouta’daki katliamı durdurmak için uluslararası eylem umutlarını azaltarak Suriye’de 30 günlük ateşkes konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Rusya tarafından yapılan bir konsey toplantısında Büyükelçi Vassily Nebenzia, duruşma sırasında insani yardımların ve tıbbi boşaltmaların yapılmasına izin verecek bir taslak kararda yeni bir değişiklik salonu sundu.

9 Şubat’ta İsveç ve Kuveyt tarafından sunulan taslak üzerinde yapılan müzakereler, muhalefet tarafından koruma altındaki Doğu Ghouta bölgedeki şiddetli bir hükümet hava harekatında yüzlerce Suriyeli öldüğünde sürüklendi.

Nebenzia, konseye İsveç ve Kuveyt’in taslak karar hakkında “herhangi bir anlaşma olmadığını tam olarak farkında” oldukları halde bir oy talep ettiğini söyledi.

Güvenlik Konseyi ateşkes konusunda “uygulanabilir” bir anlaşmaya varmalı ve “gerçeklikten kopacak” bir karar almalı, dedi Nebenzia.

Birleşmiş Milletlerin diplomatları, Rusya vetosundan kaçınmak için görüşmeleri sürdürdü ve konseyde yapılacak oylamanın bugün Cuma günü kabul edildi.

İsveç Büyükelçisi Olof Skoog toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “ileriye bir yol bulmaya çalışıyoruz” dedi. Cuma günü “oy kullanmaya yatkın” olduğunu da sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere, akut krizi gidermek için hızlı bir oy çağrısında bulundu.

ABD’li diplomat Kelley Currie, “ABD burada ve şu anda bu karara oy vermeye hazır” dedi.

“Rejim saldırısı acımasız ve acı ezici.”

New York’taki BM genel merkezi dışındaki yardım gruplarından oluşan bir koalisyon, “Suriye’de 500 bin ölü” diyen “Ebbing Dışındaki Üç Reklam Panosu, Missouri” adlı filmin esin kaynağından üç reklam panosu çıkardı ve hala niyetli değil, Güvenlik Konseyi nasıldı?

Cehennem yeryüzünde

Hükümet tarafından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 400 bin Süryaninin “cehennemde” yaşadığını söylediği Doğu Ghouta üzerinde yapılan beş günlük saldırıda 400’den fazla kişi öldürüldü.

Konseye verdiği demeçte Nebenzia, ateşkesi ateşleme konusundaki endişeleri ve sivilleri ele geçirmek ve kuşatmaları kaldırmak için hızlı bir şekilde büyük bir yardım operasyonu başlatmanın fizibilitesini sorguladı.

Yandaşları, “Suriye üzerindeki baskıları artırmak ve Rus hükümetini kirletmek için bir skandal” oluşturmaya çalışmak istemekle ateşkesle suçladı.

Tasarı tasarısı, tedbirin kabul edilmesinden 72 saat sonra ateşkesin yürürlüğe girmesini ve bundan sonraki 48 saat içinde yardım dağıtımları ve tıbbi boşaltmaların başlamasını sağlamıştır.

Doğu Ghouta, Yarmouk, Foua ve Kefraya’daki tüm kuşatmaların derhal kaldırılmasını ve tüm tarafların “sivilleri kendi yaşamlarına vazgeçilmez yiyecek ve tıbptan mahrum bırakmayı” emretti.

Rusya’ya verilecek bir imtiyaz söz konusu taslak, ateşkesin Daesh ya da El-Kaide için geçerli olmadığını belirtmek için geçtiğimiz hafta zorlu müzakerelerde değiştirildi.

Bu, Suriye hükümetinin Şam’ın kontrolü dışında Suriye’nin son ili Idlib’deki El Kaide bağlantılı cihatçılara karşı devam etmesini sağlayacaktır.

Fransız Büyükelçisi Francois Delattre, Doğu Ghouta’ya yardım etmede başarısız olmasının Güvenlik Konseyi için inanılmaz bir itibar kaybına yol açacağı ve “Birleşmiş Milletlerin ölüm yıldızı” anlamına gelebileceği konusunda uyardı.

Önümüzdeki ay sekizinci sınıfa giren savaşta evlerden 340.000’den fazla insan öldürülmüş ve milyonlarca kişi tahrik edilmekte ve hiçbir şekilde son bulmamaktadır.

13.1 milyondan fazla Suriyelinin insani yardıma ihtiyacı var. Bunların 2.9 milyonu kuşatma ve ulaşılması zor bölgelerde yaşıyor.

mutlu son masaj

Bir yanıt yazın