İzmir Foça’da Ne Yenir?

0

 

Foça, İzmir’in Kuzeyinde bulunan yaklaşık 35-40 bin kişilik sakin bir tatil beldesi. Geçmişi çok gerilere dayanan Foça, gelen tatilcilere öyle gürültülü, kalabalık ortamlar değil de daha sakin, daha mazın yerler vaat ediyor. Hem köklü tarihi hem de deniz kıyısındaki bir sahil kasabası olmasından dolayı Foça’nın oldukça güzel bir mutfağı var. Tabii akla ilk gelenler zeytinyağlı yemekler, sebzeler ve deniz ürünleri oluyor elbette. Bu yazıda sizlere İzmir Foça’ya gittiğinizde ne yenilir, hangi mekanlara gidilebilir onları anlatacağız.

 

1- Yoğurtlu Kupa

 

Yoğurtlu kupa Foça ile özdeşleşen bir yemek. Yoğurt ve balığın aynı anda tüketildiği bu yemek sizleri bir miktar ürkütebilir. Çünkü çoğu kişi balık ile yoğurdun aynı anda tüketilmesinin zararlı olduğunu düşünüyor. Ama Foçalılar bu tezi adeta çürütmüş durumdalar. Sarımsaklı yoğurdun kaya barbun balığının üzerine dökülmesi ile hem gözünüzü hem de midenizi doyuracak bu yemek. Yılın her ayı taze bir şekilde tüketebilirsiniz.

 

2- Enginarlı Otlu Kavurma

 

İzmir denilince akla ilk olarak çeşitli otlar ve enginar gelir elbette. İzmir’in neresine giderseniz gidin eğer mevsimindeyseniz enginarla yapılan harika lezzetlere rastlayabilirsiniz. Enginarlı otlu kavurma da enginar ile yapılan en güzel yemeklerden kuşkusuz. Foça’ya geldiyseniz mutlaka denemelisiniz.

 

3- Balık Çeşitleri

 

Foça balık çeşitliliği açısından oldukça zengin bir yer. Hatta kış aylarında Foça balık avı turları oldukça popüler burada. İnsanlar sabahın erken saatlerinde teknelere doluşuyorlar ve gün boyu olta balıkçılığı yapıyorlar. Normal balıkçı gemileri ise ava çıkıp sonra yakaladıkları balıkları Foça Balık Pazarına satıyor. Eğer restoranda değil de kendi evimde daha sonra yiyeyim derseniz kesinlikle Foça Balık Pazarına uğrayın. Mevsimine göre en güzel balıkları seçebilirsiniz.

 

Tüm bunlarla birlikte tam olarak Foça’ya özgü olmasa da İzmir’e özgü birçok şeyi Foça’da da yiyebilirsiniz. İlk akla gelenler boyoz, İzmir kumru ve İzmir bomba tabii ki. Boyoz, İzmirliler için kahvaltının vazgeçilmezi. Yanında yumurta ve çay ile tüketmeye bayılıyorlar. Kumru ise ara öğün olarak yenilebilir. Susamlı ekmeğin arasında salam, sucuk, sosis gibi envai çeşit malzeme bulunuyor. Bomba ise tatlı krizinize birebir. İzmir bombayı yemeden dönmeyin deriz. Foça Çarşısında yer alan fırından hepsini temin edebilirsiniz.

 

Foça’daki popüler restoranlar arasında ise Foça Deniz Restaurant, Foça Liman Restaurant, Foça Avlu Restaurant ve Foça Fokai Restaurant bulunuyor. Hepsinin kendine has mezelerini denemenizi tavsiye ederiz. E tabii bir de Foça’ya geldiyseniz Foça tekne turu yapmadan dönmeyin deriz. Harika koylara ev sahipliği yapıyor İzmir Foça.

 

 

Bir yanıt yazın