Evcil hayvanların mikro çipi olan kimlikleri olması

0

Türkiye, ülkedeki evcil hayvan sahiplerine kedilerini, köpeklerini ve mayasalarını kaydettirmek ve onlar için kimlik mikroçipleri elde etmekle yükümlü kılmış.
Pazartesi günkü resmi gazetede yayınlanan açıklamaya göre, Türkiye’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sahiplerinin doğum, ölüm ve malik değişiklikleri gibi evcil hayvanların durumunu bakanlıkların ofisinde bildirmesi gerekeceğini söyledi.

Yönetmelik uyarınca, köpek sahiplerinin 1 Ocak 2021’den başlayarak bir yıl içinde bildirimde bulunmaları gerekmekle birlikte, kedilerin ve atletlerin kayıtları 1 Ocak 2022’den başlayacak.

Kayıtlar, Anadolu’daki bakanlıkların il ve ilçe müdürlüklerinde yapılacak.

Buna ek olarak, mikroçipler kedilerin, köpeklerin ve maymunların derisine konacaktır. Mikroçip veteriner kontrolünde veteriner veya teknisyenler tarafından hayvanlara konulacak.

Bu arada, evcil hayvanların pasaportları, tıbbi tedavileri ve aşılarının kaydedilmesi ile ilgili ayrıntıları bulacaklar.

Bir evcil hayvanın pasaportu kaybolursa, çalınır veya yok edilirse, sahibin bunu 60 gün içinde bildirmesi gerekir. 15 gün içinde yeni bir pasaport hazırlanacak.

Köpek köpeklere veya kedilere sahip olunması durumunda, sahiplerin kendileri için de kimlik belgesi almaları gerekecekti.

Yönetmelik uyarınca, evcil hayvanlarını kaydettirmeyecek, durum değişikliğini bildiren veya evcil hayvanlarını terk eden evcil hayvan sahiplerine yaptırım uygulanacak.

Bu yönetmelik Türk polisinin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin köpeklerini kapsamamaktadır. Polis ve ordu hayvanlarının bilgilerini veritabanlarında saklayacak.

Nisan 2016’da İngiltere, ülkedeki köpek sahiplerine evcil hayvanlarının mikroçipleştirilmesini sağlamakla yükümlü tuttular, hükümet internet sitesinde de belirtti.

İngiliz medyası Nisan 2016’da evcil hayvanlarını mikroçipleştiren köpek sahiplerinin £ 500’e kadar para cezasına çarptırılabileceğini bildirdiler.

Bir yanıt yazın