Nasıl Bir Diyet?

Belirli bir amaçla belirli bir beslenme disiplini planlamaya ve planlanan beslenme disiplinini uygulamaya diyet denir. Diyet yaygın olarak bilindiği gibi sadece kilo vermeyi ya da kilo kontrolünü amaçlamaz. Pek çok amaca hizmet eden pek çok farklı diyet türü vardır.

Hangi Amaçlarla Yapılır?

Pek çok hastalığın tedavisinde ve kontrolünde beslenme çok önemlidir. Fiziksel hastalıklardan, ruhsal hastalıklara kadar birçok sorun, uygun beslenme programlarıyla çözüme kavuşturulabilir ya da kontrol altına alınabilir. Ruhsal hastalıklarda alkol ve kafein içermeyen diyetler  yaygınken, kalp ve damar hastalıklarında yağ yönünden fakir diyetler, şeker hastalığında, şeker ve yağ içermeyen diyetler uygulanabilir.

Protein alerjisiyle doğan bebekler, alerjilerinin fark edildiği andan itibaren proteinin olmadığı diyetlere tabii tutulurken, hayvan kullanımına karşı kimseler, her türlü hayvanın ve hayvansal gıdanın dışında tutulduğu vegan beslenme programlarıyla beslenirler. Protein alımının oldukça sınırlı olduğu vegan diyetlerde, baklagil tüketimi oldukça önemlidir.

Doğru bir beslenme planıyla beslendiklerinde, vegan diyet uygulayan kişiler ihtiyaç duydukları protein ve kalsiyumu alıp hayatlarına protein ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan herhangi bir sıkıntı yaşamadan devam edebilirler. Kilo almak için diyet uygulayan kişilerin yüksek miktarda karbonhidrat tüketmesi gerektiği bilinse de bu miktarın ve alınan karbonhidratın kalorisinin kişinin sağlığına zarar vermeyecek oranda olması önemlidir.

Kilo Kontrolü Ve Diyet

Hakkında en fazla şey bilinen diyetler, kilo kaybı ve kilo kontrolü gibi amaçlarla uygulanan diyetlerdir. Bu diyetlerde, harcanan enerjinin alınan kaloriyi karşılaması ya da harcanan enerjinin alınan kalorinin üzerinde olması hedeflenir. Ancak bu durum ne yenilirse yenilsin, harcanan enerjinin altında kalori alındığında sağlıklı bir biçimde kilo verilir şeklinde yorumlanmamalıdır. Düşük kalorili fakat karbonhidrat ağırlıklı bir diyet, kişinin, hem kısa zamanda verdiği kiloları geri almasına, hem de sağlığının bozulmasına neden olacaktır.

Bir yanıt yazın