ÇİNCE- TÜRKÇE ÇEVİRİ

0

 

Çin dilinin kendine özgün bir alfabesi bulunmaktadır. Latin harfleri gibi bir yazılıma sahip olmayan çin alfabesi harflerinin karışık çizgiler şeklinde olduğunu görürüz. Korece, Japonca dillerin alfabelerinin büyük bölümü Çince’den alınmıştır.

 

Çince’yi diğer ülkelerin dillerden ayıran en önemli özellik alfabenin harflerden değil de sembollerden meydana gelmesidir. Çince de her bir sembol bir anlamı ifade etmektedir. Ve bu sebeple Çince’yi öğrenmek isteyen bir kişinin simgeleri ve sembollerin anlamlarını iyi şekilde öğrenmesi gerekmektedir. Latin harfleriyle karşılaştırıldığında zor ve karmaşık görünür. Bu da yeni dil öğrenmek isteyen kişilerin tercih etmemesine sebep olur. Çeviri için ise sadece bu dilin alfabesini bilmek yeterli değildir. Çin dili hakkında dil bilgisi kurallarını, anlam bilgilerini çok iyi bilmek gerekir. Ülkemizde son zamanlarda özellikle ticaret alanında çince-türkçe çevirilerine ihtiyaç artmıştır. Üretilen, ihraç edilen ürünlerin Türkiye’de alıcı bulabilmesi için kullanım kılavuzlarının, tanıtım yazılarının anlaşılabilir olması gerekir. Tam da bu noktada çeviri hizmetine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Çinçe Türkçe çevirileri tercümanlık bürolarındaki tercümanlardan yardım alarak veya web sitelerinden yapmak artık mümkün. Tercümanlık büroları sıfır hataya yakın bir çeviri yaparken artık web siteleri de bu hata oranını sıfıra indirilmiş durumda. Son zamanlarda Web sitelerinin daha çok tercih ediliyor. Bunun sebebi olarak çeviriyi sadece dakikalar içinde gerçekleştirmek ve online olarak siteleri kullanmak olabilir.

 

Özel sektörde çince-türkçe çevirilere daha fazla ihtiyaç olduğunu söylemiştik. Özel sektördeki gibi resmî kurumlarda da bu çevirilere ihtiyaç vardır. Yazışma belgelerinin, resmî dosyaların çevirisi ihtiyaçlardan bazılarıdır. Çin veya Çin dilini kullanan ülkelerle anlaşmalar yapan firmalar bulunmaktadır. Ve bu firmaların yazışma belgeleri, sözleşmeleri iki dille de eksiksiz ve doğru şekilde çevrilmesi gereklidir. Deneyimli ve bilgili çevirmenlerin tercih edilmesi önemli bir husustur.

 

Bir yanıt yazın