Bademciklerin kronik hastalıkları

0

Kronik adenoidit yutak bademciklerin iltihabi hastalığıdır. Kendini bademciklerin lenf dokusunun hiperplaziyası ve zor nefes alma ile göstermektedir.
Kronik tonzillit
Kronik tonzillit burun-boğaz yolunda ve bademciklerde sık sık meydana gelen anjina belirtileri ile hastayı rahatsız eden bir hastalıktır. Kronik tonzillitin baş vermesinde çeşitli bulaşıcı alerjik ve diğer organlarda meydana gelen autoimmun hastalıkların rolü büyüktür.
Hastalık en çok sonbahar-kış aylarında en çok çocuklarda görülür. Havanın nem olması, zayıf beslenme solunum yolundan giren enfeksiyonlar boğazda hastalıkların oluşmasına yardımcı oluyor. Bu zaman hastaların burnu tutulur ve bazen burundan katı irinli akıntı gelir. Irinin içeriye akması sonucunda boğazda iltihap yığlıb kalır ve öskürdükdə dışarı atılıyor.
Bademciklerin kronik hastalıklarının aşağıdaki biçimleri vardır:
* Basit form
* toksik alerjik forma
– hafif derece
– ağır derece
* Sigara spesifik form
* Spesifik forma
– verem kökenli
– siflis kökenli
– skleroma
Hastalığın oluşmasına streptokokk grubundan olan virüsler ve adenoviruslar neden olur. Virüslerin bademciklerin parenximasına dahil olması dolayısıyla patojen mikroorganizmaların toksinleri orada patoloji oluştururlar. Hastalık intoksikasiya belirtileri ile kendini göstermektedir. Bu hastalıklar diğer organlarda da enfeksiyon alerjik hastalıkların oluşmasına neden olurlar. Öyle ki, kronik bademcik hastalıkları kalpte, böbreklerde, kaslarda, kemik sisteminde bazı hastalıkların oluşmasına neden olur.
Bademciklerin kronik hastalıkları organizmada aşağıdaki hastalıkların oluşumunda büyük rol oynar:
– romatizma
– qlomerulonefrit, Ocaqlı nefrit
– infeksiyon-alerjik artrit
– psorias
– kronik kızamık
– endokardit, miokardit, perikardit
– poliserozit
– polinevrit
– periarterit

Bir yanıt yazın