ABD, yedi Pakistan şirketini ‘nükleer ticaret’ Üzerinden Yaptırım Uyguladı

0

Amerika Birleşik Devletleri, yedi Pakistanlı şirkete nükleer ticarette bağlantıları olduğu şüphesiyle, Pakistan’ın Nükleer Tedarikçiler Grubu’na (NSG) katılma konusundaki isteklerini zedeleyen bir yaptırım uyguladı.

Pakistan hükümeti sözcülerine Pazartesi günü yapılan açıklamada hemen ulaşılamadı.

Pakistanlı yetkililerin inkar ettiği bir şey, Pakistan’ın Afganistan’daki savaşı yürüten militanlara verdiği destek nedeniyle son yıllarda gerginleşti.

ABD Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Ticaret Bakanlığı, 22 Mart’ta “Varlık Listesi” ne yerleştirerek Pakistan şirketlerine yaptırım uyguladı.

Büro, ABD hükümetinin internet sitesinde yer alan bir raporda, “ABD hükümetinin ABD ‘nin ulusal güvenlik veya dış politika çıkarlarına aykırı davrandığına karar verdi” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın Varlık Listesi varlıkları dondurmaz, ancak ABD ve yabancı şirketlerin listede yer alanlarla iş yapmalarının bir lisans almasını gerektirir.

Varlık Listesine yerleştirilen şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri’nde iş yapmak için özel lisanslara ihtiyacı olacaktır.

İyi bilinmeyen yedi onaylı Pakistanlı şirketten hiçbirinin derhal yorumlanamadığı gibi, büronun Pakistanlı şirketlerden birine bağlı olduğu Singapur merkezli bir şirket de olamazdı.

SANCTIONED ŞİRKETLER

Of the latest companies to be sanctioned, Singapore-based Mushko Logistics and Pakistan-based Mushko Electronics “procured items for several Pakistani entities on the Entity List”, the US bureau said in its report.

Another company, Solutions Engineering, “has been involved in the procurement of US -origin items on behalf of nuclear-related entities in Pakistan that are already listed on the Entity List”.

Three of the companies – Akhtar & Munir, Proficient Engineers and Pervaiz Commercial Trading Co. (PCTC) – were on the list due to “involvement in the proliferation of unsafeguarded nuclear activities that are contrary to the national security and/or foreign policy interests of the United States”.

Zaten diğer onaylanmış kuruluşların ruhsatsız mallar elde etmesine yardım etmek için Denizcilik Sistemi, Entity listesinde yer alırken, Mühendislik ve Ticaret Hizmetleri (ECS), “Entity Listesinde bir Pakistan nükleer ile ilişkili varlığın tedarik edilmesine dahil olmak” için onaylandı.

Yaptırımlar, Pakistan’ın nükleer silahların kalkınmasını teşvik edebilecek malzemelerin ihracatını ve yeniden transferini kontrol ederek nükleer silahların çoğalmasını engellemeye adamış 48 uluslu bir kulüp olan NSG’ye katılma başvurusunu etkileyebilir.

Pakistan 2016 yılında NSG’ye katılmak için başvuruda bulundu, ancak çok az ilerleme kaydedildi.

Bir yanıt yazın