Kaza tazminatı, kaza sonrasında oluşan mağduriyetlerin karşılığıdır. Trafik kazaları sonrasında maddi ve manevi mağduriyetler yaşanılabilir. Bunun sonucunda da trafik kazası sigorta tazminatı alınması mümkün olabilmektedir. Bunun için öncelikle trafik kazası tazminat hesaplama yapılması gerekmektedir. Hesaplama yapılırken birçok farklı etken göz önünde bulundurulur ve bu etkenlere göre tazminat miktarı belirlenir. Oluşan mağduriyetlerin her biri bu süreçte hesaba katılır.

Kaza Tazminatı Hangi Durumlarda Alınır?

Kaza tazminatı alabilmek için maddi ve manevi anlamda mağduriyet yaşanması gerekmektedir. Nitekim yaralanma, sakatlanma, vefat ve maddi anlamda kayıplar olması halinde kişiler tazminat davası açılabilir. Kaza tazminatı hesaplama yapılırken, kaza anında kişilerin kusurları hesaplanır. Kaza anında büyük kusuru olan kişi tazminatını öder. Eğer sigortası var ise, sigorta şirketi bu aşamada devreye girer. Kaza tazminatı maddi tazminat veya manevi tazminat şeklinde gerçekleşebilir.

Kaza Sonrası Sigorta Şirketlerinin Sorumlulukları

Sigorta şirketleri maddi tazminatın ödenmesi konusunda yardımcı olabilir ama manevi tazminat ödemezler. Tabi bu durum standart trafik sigortası için geçerli bir durumdur. Kazada karşı taraftaki kişinin sigortalı olmaması durumunda bireysel olarak ödemeyi yapmak zorundadır. Trafik sigortası olmadan yola çıkılmanın yasak olduğu düşünülür ise, bunun içinde bir yaptırım söz konusu olacaktır. Kişi sigorta şirketi ile bir anlaşmazlık yaşar ise, sigorta tahkim komisyonu bu aşamada devreye girer ve 4 aylık bir süre içerisinde,  konu detaylı bir şekilde incelenip, karara bağlanılır.

Bir yanıt yazın